Lövstugan

 

 

 

Torpets läge var i skogskanten nedanför Tåby gravfält. Torpet kallades troligen från början Dalhem, men  blev senare Lövbacken och Lövstugan. Detta antagande grundar sig på att samma personer bor i detta torp under samma tid och det redovisas i husförhörslängden tillsammans med Löten som låg i nära anslutning till Lövstugan.

1828 redovisas där boendes Hans Hansson och hustrun Anna Ericsdotter med barn. De hade tidigare bott i en backstuga på Ljungas ägor och möjligtvis fick denna backstuga namnet Dalhem år 1828.

1838 får torpet ett nytt namn, nämligen Lövbacken och torpet redovisas på samma sida som torpet Löten, precis som i husförhörslängden året innan. Nu har Hans Hansson flyttat därifrån och en ny familj flyttar in där. Peter Johansson med hustrun Brita Maja Larsdotter och barn. 1843 har torpet fått ett nytt namn igen och kallas Lövstugan med samma boende och redovisat på samma sida som torpet Löten.

Familjen Peter Johansson bor kvar där till sin död 1878 och efter det användes torpet av statdrängar. Torpet fanns minst kvar till 1936 då det är utritat på en karta över Kämpestads forngravsområde och med denna karta kan man säkerhetsställa torpets läge. De sista funna boende torpet finner man i församlingsboken 1936, det är jordbruksarbetaren Gustav Adolf Åberg och hans hustru Anna Greta född Gustavsdotter och sonen Fritz Elis Arne Åberg.

 

Karta över Tåbys forngravar 1936 med Kämpestad och Lövstugan utsatt.

 

 

Denna bild kan föreställa Lövstugan

© Copyright © Robert Kronqvist