Tåby Sockenstuga/Klockarebostad

 

 

 

Den gamla stuga som kallades Klockaregården, klockaretäppan eller klockarebostället låg troligtvis mitt emot kyrkan och kallas i husförhörslängdernas början 1779, kort och gott vid kyrkan. Där bodde klockare och organister som oftast kombinerades detta yrke med en viss form av skolundervisning.

 

                  

 

När ett beslut togs om en fast skola så ersattes denna byggnad av den nuvarande sockenstugan som troligtvis uppfördes 1848-1850. Den nyare byggnaden blev bostad till klockarna och organisterna vid Tåby kyrka och från 1851 har den även fungerat som fast skola och lärarbostad.

1875 skedde reparationer av byggnaden, kanske det var då huset fick en övervåning för takhöjderna skiljer sig mellan under och övervåning och även fönstrens storlekar. År 1900 byggs en ny skola för barnkullarna har blivit större och den gamla skolan har blivit för trång, men huset har haft många funktioner även efter flytten till nya skolan. Det har fungerat som slöjdsal, bibliotek, postkontor, ev. telegrafstation och den första telefonen i Tåby fanns visst här. Under och efter andra världskriget delades ransoneringskort ut här.

Gamla sockenstugan är numera privatbostad.

 

Se även klockare & Organister och skolan

© Copyright © Robert Kronqvist